Ben je het helemaal zat om niet goed in je vel te zitten en heb je last van de overtollige (Corona) kilo’s, doe er dan wat aan! En dat is natuurlijk veel makkelijker gezegd, dan gedaan. Daarom wil ik je graag op weg helpen. Het is heel belangrijk dat je niet te snel wilt afvallen. Natuurlijk is dat heel fijn, maar helaas houdt bijna niemand het vol en verval je makkelijker terug in je oude gewoontes.

Zorg allereerst voor een heel goed plan, zodat je de kilo’s die je kwijt raakt ook eraf houdt. Hoe doe je dat?

  1. Stel realistische doelen en reken hierbij met 0,5 kilo per week afvallen. Dat klinkt heel weinig, maar na een half jaar ben je dan 13 kilo kwijt! Bovendien als je zo rekent, ben je realistisch, scheelt het teleurstelling en val je op een gezonde manier af.
  2. Kies voor 1 manier van afvallen en laat je niet door verschillende diëten beïnvloeden. Focus je op 1 manier en haal de informatie vanuit 1 bron. Er zijn zo veel verschillende manieren om af te vallen, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Voor mij is er maar 1 manier en dat is minder eten, dan je verbrand op een gezonde manier!
  3. Dan kom je meteen bij het volgende punt, want hoeveel mag je eten en hoe kun je dit bijhouden? Om je caloriebehoefte te berekenen zijn er verschillende sites. Een voorbeeld is: https://www.berekenen.nl/a-z/caloriebehoefte-berekenen. Wanneer je hier je gegevens in vult, komt er een ideale caloriebehoefte uit. Om het makkelijk te houden, trek je hier 500 kcal van af en je valt ongeveer een 0,5 kilo per week af. Let hierbij op, dat je niet onder de 1500 kcal komt. Ook voor het bijhouden van je kcal inname heb je verschillende apps zoals de eetmeter van het Voedingscentrum of MyFitnessPal.

Schrijf bovenstaande goed uit inclusief je motivatie om te willen afvallen en je hebt al een mooi strategisch plan!

Dan ga je naar je aan de slag en is het tijd om naar je eetpatroon te kijken;

  1. Allereerst verwijder je alle verleidingen uit je leven. Je moet namelijk eerst je oude eetpatroon aanpakken en veranderen. Sommige dingen kun je houden, maar vaak moet je ook van veel dingen afscheid nemen en dat is de eerste stap! Haal al die lekkere verleidingen niet in huis, want je maakt het voor jezelf onnodig moeilijk. Je wilskracht heeft grenzen en wanneer je veel ongezonde dingen in huis hebt, ga je ze op een moeilijk moment toch opeten. Gooi dus alle snoep, koek, chips, etc. in de prullenbak! En wanneer je een gezin hebt, koop je dingen die je toch niet lekker vindt of die je goed kunt laten liggen! 😊
  2. Eet minder calorieën en eet gezondere producten. En nogmaals kies 1 manier om af te vallen en blijf bij die keuze. Let hierbij erop dat je niet over je maximale aantal calorieën gaat, je 30 tot 40 gram vezels eet per dag en je zo min mogelijk toegevoegde suikers eet.
  3. Maak een eetschema die bij jouw manier van eten past. Een goede leidraad is de Schijf van Vijf. Houd je hieraan!

En dan is het de kunst om het vol te houden! Wat je hierbij kan helpen;

  1. Gun jezelf ook eens wat. Geef jezelf 2 jokers van ongeveer 250 kcal per week en plan deze in. Dit maakt het voor jou makkelijker om nee te zeggen, omdat je weet wat je voor jezelf wat lekkers die week hebt ingepland.
  2. Vertel het aan je vrienden en familie, zodat ze je kunnen helpen en steunen.
  3. Zorg ervoor dat je structuur hebt in je leven. Plan je sport- en eetmomenten van tevoren en voorkom stress. Mediteren kan je hier ook zeker bij helpen. Plan ook wanneer je bijvoorbeeld gaat poetsen en wanneer je met mensen afspreekt.

Heel veel succes en heb toch echt die stok achter de deur nodig, dan weet je me te vinden.